GŁÓWNY DYSTRTYBUTOR MAXAMMON W POLSCE: +48 61 842 52 15

Grupy dodatków stosowane w żywieniu bydła

W żywieniu bydła należy stosować odpowiednio wybrane dodatki, które przekształcają dodany do paszy mocznik w sole amonowe. Maxammon to preparat enzymatyczny, który zapewnia zwierzętom paszę o wyższym pH, wyższą zawartość białka i lepszą strawność pokarmowych produktów. Przyjrzyjmy się nieco bliżej zasadzie działania enzymów zawartych w preparacie Maxammon i dlaczego warto stosować ten produkt.

Połączenie preparatu enzymatycznego ze zbożem i mocznikiem paszowym

Jak już rozpoczęliśmy we wstępie, preparat enzymatyczny Maxammon pozwala uzyskać treściwą paszę o wyższym pH (wynoszącym nawet 9,0), poziom białka wyższy o 5%, a do tego preparat poprawia strawność. Połączenie Maxammon, zboża i mocznika paszowego naprawdę działa i się opłaca.

Jak działa Maxammon w praktyce?

Od strony technicznej preparat, który dystrybuujemy, działa dwuetapowo. Trzeba przy tym zaznaczyć, że reakcja zachodzi w środowisku wodnym, zatem wzbogacane zboże musi mieć odpowiednią wilgotność. W pierwszym etapie następuje powstanie pośredniego substratu, czyli amoniak. To zabezpiecza ziarna przed szkodnikami i procesem psucia. Kolejny krok: osadzenie się wewnątrz ziarna węglowodanu amonu, co powoduje podwyższenie pH i stanowi źródło azotu w żwaczu, pierwszym i największym z trzech przedżołądków u przeżuwaczy.

Dlaczego warto stosować produkt Maxammon? Ważne korzyści

Dystrybuowane przez nas dodatki do paszy dla krów pozwalają przechowywać właściwie przygotowane ziarna przez ponad rok; przeciwdziała zagrzewaniu się paszy, zabezpiecza je przed  szkodnikami, grzybami, bakteriami itd. Zastosowanie zmniejsza ryzyko zepsucia ziarna. Stosowanie paszy z dodatkiem eliminuje kwasicę w stadzie, poprawia parametry mleka i zwiększa wydajność mleczną krów; zwiększa przyrost masy ciała. Na koniec jeszcze jedna ciekawostka: stosowanie Maxammon poprawia kondycję racic, redukując wrzody podeszwy i zapalenia szczeliny międzypalcowej. Po jeszcze dokładniejszy opis zapraszamy do naszego FAQ.