Kwasica żwacza prowadzi do obniżenia kondycji krów, a także m.in. spadku produkcji. Wyróżniamy jej dwa rodzaje: kwasicę ostrą (kwasicę kliniczną) i kwasicę podostrą (kwasicę podkliniczną), które wywołuje podobny zespół przyczyn, jednak są to dwa różne schorzenia. Wyjaśniamy, jakie są jej przyczyny i objawy oraz czy wpływa na nią np. pasza dla krów mlecznych i bydła.
Osoba niezwiązana z hodowlą bydła, która trafia na temat dodatków do pasz dla zwierząt, często zastanawia się, dlaczego właściwie stosowane są tego rodzaju preparaty. Skoro ciągle mówimy o byciu pro eko, czemu hodowcy nie stawiają na bardzo proste rozwiązania, a krowy nie są wypasane na łąkach, gdzie same mogą znaleźć i zjeść pokarmy bogate w […]
Alkalizacja zboża dla bydła to technika uszlachetniania, która pozwala podnieść wartość żywieniową ziarna zbóż i kukurydzy. To sposób na zapewnienie żywienia ekonomicznego i tańszego, w pełni zapewniającego potrzeby bytowe bydła. Stosowanie enzymatycznego preparatu pozwala wytworzyć alkaliczną paszę o wyższym pH i zawierającą wyższą zawartość ogólnego białka. Przyjrzyjmy się, jakie korzyści daje taka pasza.
W żywieniu bydła należy stosować odpowiednio wybrane dodatki, które przekształcają dodany do paszy mocznik w sole amonowe. Maxammon to preparat enzymatyczny, który zapewnia zwierzętom paszę o wyższym pH, wyższą zawartość białka i lepszą strawność pokarmowych produktów. Przyjrzyjmy się nieco bliżej zasadzie działania enzymów zawartych w preparacie Maxammon i dlaczego warto stosować ten produkt.
Mastitis jest to zapalenie gruczołu mlekowego – zapalenie wymienia. Do tej choroby dochodzi głównie na skutek inwazji bakteryjnej poprzez wniknięcie ich do kanału strzykowego. Według literatury w mleku z wymienia zdrowego zawsze znajduje się od 50 do 200 tys./ml mleka komórek somatycznych (LKS). Granicę między zdrowiem a chorobą przyjmuję się liczbę 200 tys. W 1 […]
Celem opasu jest uzyskanie jak najlepszej jakości mięso. Najczęściej opasa się młode zwierzęta ras mięsnych oraz mieszańców ras mięsnych i mlecznych. Zdarza się jednak, że opasa się zwierzęta dorosłe. W zależności od bazy surowcowej na gospodarstwie stosuje się różne systemy żywienia. Możemy wyróżnić trzy systemy opasu: intensywny, półintensywny oraz ekstensywny.
Żywienie krów mlecznych to bardzo obszerny temat. Znanych jest wiele systemów żywienia. To, jaki system wybierzemy dla swojego stada zależy od wielu czynników między innymi: od wielkości stada, wydajności mlecznych, dostępności maszyn rolniczych, systemu utrzymania. Żywienie w danym systemie jest też różne w zależności od okresu laktacji, wycieleń, zdrowotności zwierząt. W naszym artykule opowiemy ogólnie […]
Dawka pokarmowa dla bydła powinna pokrywać zapotrzebowanie na mikro i makroelementy. Niedobór tych składników prowadzi do obniżenia wydajności, powstawania chorób oraz do zaburzeń w rozrodzie. Najczęściej jeżeli mówimy o żywieniu bydła od razu na myśl nasuwa nam się energia, białko oraz włókno. Natomiast w dawce dla krów pokrycie dziennego zapotrzebowanie na wszystkie składniki pokarmowe oraz […]
Odpowiedni odchów cieląt z naciskiem na staranne żywienie i zapewnienie zdrowego środowiska jest najlepszą drogą do uzyskania wysokiej jakości bydła mlecznego czy opasowego. Nie przywiązywanie uwagi do tego okresu ogranicza odpowiedni rozwój układu odpornościowego i pokarmowego zwierzęcia. Wiele z aspektów nie może już zostać nadrobionych w późniejszym etapie, przez co ograniczone zostają możliwości produkcyjne zwierząt […]